Hortto Kaalo oli ensimmäinen mustalaismusiikkiin erikoistunut yhtye Suomessa. Se esiintyi vuonna 1969 ylioppilasosakunnissa ja yksityistilaisuuksissa. Vuonna 1970 Hortto Kaalo alkoi levyttää ja yhtyeen musiikki levisi koko kansan tietoisuuteen. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuului neljä miestä: Feija Åkerlund, Marko Putkonen, Taisto Lundberg ja Heikki Nyman, joka jäi pois heti ensilevyn jälkeen ja muutti asumaan Ruotsiin. Joitakin vuosia sitten hän menehtyi vaikeaan sairauteen.

Suuri yleisö oppi tuntemaan kolmikon Feijan, Taiston ja Markon. Hortto Kaalo teki monia levytyksiä saaden mm. ensimmäisenä suomalaisena kansanmusiikkiyhtyeenä kultalevyn. Hortto Kaalo oli vakituinen vieras tv-ohjelmissa ja se teki laajoja konserttikiertueita Suomessa ja Ruotsissa, rakensi floor-show-ohjelmia ohjelmaravintoloihin jne. Hortto Kaalo pysyi yleisön suosiossa koko kaksitoistavuotisen ammattilaisuransa ajan.

Hortto Kaalon jäsenistä Feija Åkerlund ja Marko Putkonen ovat kuuluneet yhtyeeseen aina. Vaihtelevasti mukana ovat olleet Taisto Lundberg ja naislaulusolisti Iris Ellen (Ellen Åkerlund), joka on jälleen viime vuosina laulanut yhtyeessä vakituisesti. Hortto Kaalon säestäjinä on toiminut monia maamme huippumuusikoita ja tilanteiden mukaan konserttikokoonpano on saattanut vaihdella viidestä hengestä pariinkymmeneen. Viime vuosien vakiosäestäjänä on toiminut Tero Ylevä, harmonikka.

Ammattilaisuran päätyttyä Hortto Kaalon jäsenet suuntautuivat eri tahoille, Marko oopperaan, Feija ja Taisto mm. opetustyöhön. Muutaman vuoden hiljaisuuden jälkeen mustalaismusiikki alkoi jälleen polttaa ja kitarat ja silkkipaidat oli kaivettava kaapeista. Kaikille oli kuitenkin selvää, että paluuta entiseen keikkaelämään ei enää ollut. Sijaan tuli kunnianhimoinen harrastus, työskentely mustalaismusiikin ja yleensä romanikulttuurin eteen. Hortto Kaalo alkoi esiintyä eri musiikkijuhlilla, mustalaismusiikin konserteissa ja kirkkokonserteissa, ja yhtye alkoi itse järjestää Porvoon Mustalaismusiikin Festivaalia.

Päivitetty 18.02.2016